April 29, 2016 admin

Ny som leder | Måned 1

Meld deg på Herdlife nyhetsbrev og følg hele reisen her.

Når vi er nye i en stilling vil vi gjerne få til alt med en gang og oppnå suksess i løpet av kort tid. Det er i denne første tiden at vi legger det viktige grunnlaget for veien videre. Likevel blir dette en periode der vi tar kjappe beslutninger og en masse feil valg.

Alle forventningene kan føre til at vi prøver å være noen andre enn det vi egentlig er. For å bevise for andre og oss selv at vi mestrer situasjonen.

Påsken 2016 fikk Herdlife en ny kollega. Og jeg vil benytte anledningen til å dele litt om mine erfaringer som ny leder i en ny bedrift. Min nye kollega heter Enzo, og han er en fjordhest på 14 år. Han er en erfaren og rolig kar, som kan faget sitt. Og nå skal han altså være med Herdlife ut på nye eventyr.

Les mer om hva hester kan lære deg om ledelse.

 

Vær bevisst egne og andres forventninger.

Før vi kommer i gang i en ny rolle har vi ofte en periode med mye tanker, svingende følelser og kanskje noen våkne netter. Da kommer alle spørsmålene:

   • Liker han meg?
   • Liker jeg han?
   • Hva synes de andre?
   • Hva om jeg ikke strekker til?

Forventninger handler om at du forestiller deg hva som kommer til å skje, og ofte forestiller vi oss et kaos av positive og negative hendelser. Benytt denne perioden til å forberede deg. Skaff deg oversikt over dine og andres forventninger, og sett deg enkle og tydelige mål som du kan selv kan kontrollere.

5

 

Sett av nok tid

Da Enzo endelig kom, begynte den nye hverdagen.  Ikke bare fikk jeg nye oppgaver og nytt ansvar, men det å innarbeide nye rutiner tar tid. Og nye rutiner påvirker ofte fler enn deg selv, det påvirker jobb, familie og tiden med venner.

 

Bli kjent

Når du skal bli kjent med ditt nye team er hastverk lastverk. Så legg til ekstra tid i kalenderen til å gå en tur, ta en kaffe og lytt. Hør godt etter hva dine nye kolleger forteller deg. Lytt til hva som blir sagt og ikke sagt. Finn de personene som kan mer enn deg i noe. På denne måten bygger du relasjoner og nettverk som blir veldig viktige fremover.

 

Bli en mester i læring

Som ny leder står du foran en bratt læringskurve. Omfavn denne muligheten! Vær åpen for velmenende råd og lytt til dine nærmeste. Det er lov å gjøre feil, det betyr jo at du har prøvd noe nytt som du ikke kan!

Om du våger å vise sårbarhet og ydmykhet, vil du lære så mye mer. Du vil stå frem som åpen og positiv til innovasjon og endring. Og du bygger en kultur basert på tillit.

Fortsett å følge med på min lederreise som ny hesteeier, og meld deg på Herdlife sitt nyhetsbrev.

 

Lykke til på veien videre som leder!

Hilsen Enzo og Maren.